Vandaag besteld voor 17:00, vandaag verzonden
30 dagen uitproberen
Gratis verzending vanaf €100,-

Blog

Naakt slapen

Voordelen van naakt slapen

Al vele jaren is het heel normaal om tijdens het slapen een pyjama of speciale slaapkleding te dragen. Er zijn veel Nederlanders die nachtkleding altijd in hun garderobekast hebben hangen. Bovendien is het voor hen ondenkbaar om zonder deze kleding naar bed te gaan. Als een persoon geen slaapkleding draagt, dan slaapt hij of zij vaak alleen met ondergoed aan. Maar waarom doet de mens dit? Zou het niet vrijer en prettiger zijn om naakt in bed te liggen? Tuurlijk! En dat is niet de enige reden. Het brengt ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Deze voordelen lees je in dit blog.

Waarom wordt slaapkleding gedragen?

Voordat we gaan kijken naar de voordelen van het naakt slapen, kijken we eerst waarom we dit niet doen. Oorspronkelijk is de pyjama een Indiaas kledingstuk. Deze werd door Engelse kolonisten in Nederland geïntroduceerd. Allereerst werd dit als luxe kledingstuk gedragen door mannen. Later in de tijd zijn ook vrouwen een pyjama of nachtjapon gaan dragen. Vroeger was het vooral voor comfort en om het lichaam warm te houden tijdens het slapen. Maar dat hebben we tegenwoordig niet meer nodig met onze geïsoleerde huizen en goede dekbedden.

Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat steeds meer mensen alleen ondergoed dragen tijdens het slapen, of zelfs helemaal naakt slapen. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders slaapt volledig naakt. Dit betekent dat de grote meerderheid nog voorkeur geeft aan het dragen van nachtkleding. Er is wel een duidelijk verschil te zien in de leeftijdsgroepen en tussen mannen en vrouwen. Als we kijken naar de leeftijdsgroepen slapen de jongeren het minst vaak naakt en dragen ze vooral ondergoed. Wordt de leeftijd hoger, dan komt de pyjama en nachtjapon steeds meer in beeld. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat mannen vaker alleen ondergoed dragen en vrouwen sneller kiezen voor een pyjama, nachtjapon of shirt. Bovendien slapen mannen vaker naakt dan vrouwen. Welke voordelen lopen de mensen mis die niet naakt slapen?

De voordelen van naakt slapen

Als je naakt bent zul je je sneller vrijer en meer ontspannen voelen dan wanneer je een pyjama of ondergoed draagt. Bovendien draaien mensen zich tientallen keren om tijdens de nacht. Dit kan ervoor zorgen dat de slaapkleding opkruipt, niet meer lekker zit en daardoor de nachtrust verstoort. Bovendien zorgt een koele lichaamstemperatuur voor een betere aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor je sneller in slaap valt en een diepere slaap kunt bereiken. Doordat slaapkleding je langer warm houdt, wordt dit proces vertraagt. Maar dit is niet alles wat belangrijk is. Ook de temperatuur van de slaapkamer is hier van invloed op. De beste slaaptemperatuur ligt rond de 17 graden.

Door naakt te slapen heb je minder kans op infecties. Dit komt doordat infecties en schimmels beter groeien op broeierige plekken. De intieme zone van vooral de vrouwen is al een plek met een verhoogde kans op infecties. Door naakt te slapen zorg je dat deze plekken minder warm worden. Bovendien zorgt het bij opwarmen van de intieme zone niet alleen voor meer kans op infecties maar er is nog een ander risico. Het dragen van, vooral strak, ondergoed door mannen zorgt dat de teelballen opwarmen. Dit zorgt ervoor dat de spermakwaliteit wordt verslechtert en de zaadproductie verminderd. Hierdoor is het voor mannen sowieso het beste om strak ondergoed zo veel mogelijk te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Maar doe je ondergoed dus gewoon even uit voordat je in bed stapt.

Als laatst is naakt slapen beter voor je lichaam. Dit komt doordat koel en naakt slapen zorgt voor de aanmaak van melatonine en groeihormonen bevordert. Deze laatste zijn zeer belangrijk voor de gezondheid en worden voornamelijk aangemaakt tijdens de diepe slaap. Bovendien zijn groeihormonen belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van spieren en de sterkte van botten.

Er zijn dus vele redenen om naakt te slapen op je boxspring. Wellicht is het in het begin wennen maar het is dus verstandig om het even een kans te geven.

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?