Nachtmerries door stress
Er zijn verschillende oorzaken van nachtmerries. Een van de meest voorkomende oorzaken is stress. Dit kan dan in verschillende vormen en maten. Zo kan het zijn door een posttraumatische stressstoornis komen maar ook gewoon door het kijken van een hele enge film. Hierdoor kunnen stresshormonen worden geactiveerd. Om een zo rustig mogelijke nacht te hebben, is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden. Kies dus voor een andere film. Daarnaast kan slaapgebrek ook zorgen dat je in een negatieve spiraal terecht komt: door slaaptekort kun je nachtmerries krijgen, deze nachtmerries zorgen voor nog meer slaaptekort waardoor de kans op nachtmerries weer groter wordt.
Verwachting in een droom
Jouw verwachtingspatroon van bepaalde gebeurtenissen is van grote invloed op je dromen en nachtmerries. Ben je bijvoorbeeld bang voor vliegen? Dan is de kans groter dat je droomt over een vliegtuig wat neerstort in plaats van dat je op een rustgevende plek aankomt. Herken je jezelf hierin? Een oplossing is om overdag aan een ander, fijner einde van de droom te denken. Als je dit vaak genoeg doet, zul je merken dat je hier steeds beter in wordt en zul je merken dat het ook in je droom daadwerkelijk goed afloopt. Zo word jij niet meer badend in het zweet wakker op je boxspring.
Nachtmerries door trauma
Kun je je droom goed onthouden en overdag terughalen? Dan kan het zo zijn dat de beelden als minder eng worden ervaren, zeker als je een ander einde bedenkt voor je droom. Helaas werkt dit niet bij PTSS. Hier zorgen nachtmerries telkens opnieuw voor de confrontatie met de angsten en negatieve die PTSS hebben veroorzaakt. Zit je met deze problemen? Schaam je niet en schakel professionele hulp in. Zij kunnen je helpen te verbeteren.
Wil je zelf nog meer doen om relaxt je bed in te gaan? Lees dan eens onze blog over slaaprituelen helpen bij betere slaap of lees onze tips om sneller in slaap te vallen.