Eet dit niet voor het slapen
Het is goed om in het achterhoofd te houden dat de spijsvertering ’s avonds minder zijn werk doet dan ’s ochtends. Een volle maag met voedsel dat voor de helft is verteerd kan de nachtrust verstoren. Wil je nog een volledige maaltijd eten? Dit kun je het beste ongeveer 3 uur voor het slapengaan doen. Als je last hebt van cafeïne is het logisch dat je ’s avonds of zelfs aan het eind van de middag geen koffie meer drinkt. Maar cafeïne zit niet alleen maar in koffie maar ook in chocolade. Bovendien zit er in chocolade het stofje tyramine dat ervoor zorgt dat je alerter wordt, ook dit zal niet helpen bij de nachtrust. Andere populaire zoete of vette snacks zoals chips of koekjes helpen ook niet mee omdat deze vaak vol met suiker zitten waardoor je een energieboost krijgt. Allemaal factoren die je wilt vermijden als je juist moet ontspannen voor het slapen.
Wat kan ik wel eten voor het slapen gaan?
Slapen met een compleet lege maag is ook niet fijn. Met een rammelende maag en een hongerig gevoel wil je niet midden in de nacht slapen. Bovendien kan ook te weinig eten ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Het is belangrijk om gedurende dag voldoende te eten. Dit zorgt ervoor dat je ’s avonds genoeg hebt aan een kleiner portie als je nog trek krijgt. Het eten van een lichte snack kan zelfs voordelen hebben zoals betere slaap, meer calorieën verbranden en dat je overdag gezondere voedingskeuzes maakt. Probeer alsnog drie kwartier voor het slapen niets meer te eten. Benieuwd wat je het beste kunt eten voor het slapen? Dat lees je hieronder.
De beste voedingstoffen om beter te slapen
Er zijn vele soorten voeding die bomvol zitten met hormonen, aminozuren of neurotransmitters die slaap bevorderen. Hieronder lees je de belangrijkste voedingstoffen met het voedsel waar deze inzitten.
- Melatonine: Dit hormoon is het belangrijkste voor de slaap en zorgt voor het slaperig worden. Melatonine zit in onder andere amandelen, bananen, havermout, kersen of kersensap en walnoten. Zit er niet iets bij wat je lekker vindt? Er zijn ook verschillende voedingsstoffen die helpen bij aanmaken van melatonine.
- Calcium: Dit helpt bij het aanmaken van melatonine. Het zit bijvoorbeeld in zalm maar ook in zuivel zoals melk, kwark, yoghurt en kaas. Ga je voor kaas? Kies dan wel de jonge variant. In de gezouten of oude kaas zit tyramine.
- Kalium: Ook kalium helpt bij het aanmaken van melatonine en werkt ontspannend voor je spieren. Kalium vind je in bananen, papaja en zoete aardappel.
- Tryptofaan: Dit is een aminozuur dat door je lichaam wordt omgezet in serotonine. Dit is weer een hormoon en neurotransmitter welke een kalmerende werking heeft en een basisstof is voor melatonine. Tryptofaan zit in bananen, kalkoen, melk en yoghurt en in volkoren producten zoals volkorenbrood of volkoren crackers.
- Magnesium: Dit mineraal helpt tegen slapeloosheid en vind je onder meer in amandelen, avocado’s, bananen en noten.
- Vitamine D: Deze vitamine bevordert de diepe slaap en is te vinden in vette vis zoals forel, makreel, tonijn en zalm. Naast vitamine D zit er in deze vis ook omega-3 wat goed zou zijn voor de slaap.
Nu weet je dus wat je wel kan eten voor het slapen. Eet je dit op je boxspring? Kijk dan uit dat je niet mist op je dekbedovertrek waardoor je er weer uit moet om dit schoon te maken.